Uitslag enquête Nijverheid Aardgasvrij

|

05 februari 2023

239 bewoners (13%) van de wijk de Nijverheid hebben meegedaan aan een
enquête over het aardgasvrij maken van de wijk georganiseerd door het
Bewoners Overleg Nijverheid (BON).

De respons op de enquête laat zien dat het onderwerp leeft in de wijk. We weten dat meer mensen (in ieder geval van 20) de enquête hadden willen invullen, maar dat technisch niet voor elkaar kregen. Er waren ook veel inhoudelijke reacties, die we hier niet allemaal kunnen vermelden, maar die we zeker zullen meenemen. De grote gemene deler was:

“Wat geet mie dat kost’n?”

Van de invullers is 43% huurder en 56% woningeigenaar. Dit is een goede weergave van de verhouding voor alle 1856 woningen waar de enquête is bezorgd. De plannen van de gemeente zijn bij 74% van de invullers grotendeels tot goed bekend.

Als de bewoners gevraagd wordt naar hun mening over aanleg van een warmtenet, antwoordt 46% daar tegen te zijn. Slechts 8% ziet dit als een goede optie voor hun woning. De bewoners maken zich grote zorgen over de monopoliepositie van de aanbieder, over de kosten, over tegenvallers bij grote projecten. De wijk ziet wel de noodzaak van verduurzaming. Men is geïnteresseerd in voorlichting (91%) over mogelijke oplossingen. Ook willen de bewoners (94%) dat de warmtecommissie van het BON doorgaat met het doen van onderzoek en geven van advies.

Verder is er veel steun (61%) voor het idee om gemeenschappelijk energie op te wekken. 30% wil hier zelfs financieel aan deelnemen.