Over Nijverheid Hengelo

Hoe het begon

De Nijverheid is een buurt in het westen van Hengelo die zijn naam te danken heeft aan de nijvere arbeiders die in de Hengelose industrie werkten. De buurt is gelegen ten zuiden van de spoorlijn Hengelo-Zutphen en is de grootste buurt van Wilderinkshoek met meer dan 4.600 inwoners.

De eerste woningen in de wijk werden gebouwd in 1918, en het oudste deel van de buurt is een tuindorp dat in de jaren 20 en 30 van de 20e eeuw werd gebouwd als arbeidersbuurt. Het gebied ligt op de plek waar vroeger de marken Woolde, Twekkelo en Oele gelegen waren.

De explosieve groei van Hengelo maakte in 1916 de oprichting van een derde woningbouwvereniging noodzakelijk. Deze vereniging, die de naam Nijverheid krijgt, moest snel iets doen aan de woningnood. Er is op dat moment een groot tekort aan huizen voor arbeidsgezinnen in de jonge industriestad, die op dat moment bijna 25.000 inwoners telt.
De straten in de buurt werden oorspronkelijk vernoemd naar meisjes- en jongensnamen. Het was de bedoeling dat elk jaar nieuwe straten worden opgeleverd die beginnen met een volgende letter uit het alfabet, maar door vertraging liep het toch anders. De wijken Berflo Es kreeg de jongensnamen en de Nijverheid kreeg de meisjesnamen waarvan beginletters steeds wisselde.

 

Na de oorlog

In de omgeving van het Krabbenbosplein bevindt zich het karakteristieke Engelse dorp, waarvan de bouw in 1947 begon. Het is genoemd naar de daar toegepaste Maycrete-woningen van Engelse makelij.

In 1957 werd de Nijverheid als eerste wijk in Hengelo aangesloten op het aardgasnet.

 

Nieuwbouw

In de jaren 80 werd de buurt Genseler gebouwd, welke formeel tot de Nijverheid behoort maar qua karakter daar sterk van verschilt.

Aan de Breemarsweg stond sinds 1958 de Pius X-kerk, een grote kerk met 750 zitplaatsen naar Zwitsers model. In 2001 werd de kerk gesloopt om plaats te maken voor een complex van nieuwbouwwoningen, waarbij de toren nog in het midden staat, al dan niet zonder klok.

In 2022 is het nieuwbouwproject Elisahof afgerond. Dit project biedt ruimte aan 27 energiezuinige woningen.