Noaberwijk Nijverheid is een bewonersinitiatief ontstaan vanuit de wens om meer regie en participatie in de wijk te bevorderen. We werken samen met Carintreggeland, Welbions, BON en de gemeente om bewoners een actieve rol te laten spelen in het welzijn van hun wijk.
De bestuursleden zijn:
Antoinet de Boer
Voorzitter
In mijn baan bij Welbions heb ik mij jaren als professional ingezet voor de leefbaarheid in buurten en wijken. Ik heb hier op verschillende terreinen ervaringen mee op gedaan.
Sjen van der Bijl
Penningmeester
In 1996 ben ik met man en kind in de Nijverheid komen wonen. We wonen hier met plezier en willen hier nog lang blijven. Voor mijn pensioen was ik werkzaam binnen kind/jeugd en maatschappelijk werk.
Antoinet de Boer
Voorzitter
In mijn baan bij Welbions heb ik mij jaren als professional ingezet voor de leefbaarheid in buurten en wijken. Ik heb hier op verschillende terreinen ervaringen mee op gedaan.
Sjen van der Bijl
Penningmeester
In 1996 ben ik met man en kind in de Nijverheid komen wonen. We wonen hier met plezier en willen hier nog lang blijven. Voor mijn pensioen was ik werkzaam binnen kind/jeugd en maatschappelijk werk.
Geschiedenis Noaberwijk Nijverheid:
De Oorsprong: Het Sophie-Project
De fundamenten van Noaberwijk Nijverheid werden gelegd met het Sophie-project, een initiatief in samenwerking met Carintreggeland. Dit project richtte zich op het teruggeven van de regie van de zorg aan bewoners in de Klokstee. Door nauw samen te werken met de bewoners werden wensen en belemmeringen voor thuiszorgmedewerkers in kaart gebracht.
Ontwikkeling van het VertierKwartier
Het succes van het Sophie-project diende als een springplank voor een nieuw experiment in het VertierKwartier, in samenwerking met Welbions. Hier kregen gebruikers en bewoners de kans om zelf programma’s te ontwikkelen die aansluiten op hun behoeften. Dit zorgde ervoor dat bewoners een actievere rol gingen spelen in het welzijn van hun wijk.
Het Streven naar Onafhankelijkheid
In 2014 kwam een belangrijk keerpunt voor de wijk Nijverheid. Met financiële steun van zorgverzekeraar Menzis werden de bewoners uitgedaagd om op een andere manier deel te nemen aan hun gemeenschap. Verschillende brainstormsessies en gesprekken hebben geleid tot het besluit om meer te focussen op sociale interactie en ontmoeting. Hierbij werd de wens uitgesproken om minder afhankelijk te zijn van subsidies en meer te werken volgens ‘verdienmodellen’.
Oprichting van ’t Noaberhuus
Het volgende significante moment in de geschiedenis was de oprichting van ’t Noaberhuus. De gemeente stelde een voormalig ‘jeugdhonk’ beschikbaar, en actieve bewoners, voornamelijk uit de Paulinastraat, gingen aan de slag om een ontmoetingsplek te creëren.
Werkgroepen en Business Plannen
Twee werkgroepen kwamen tot leven: Noaberzorg, die zich richt op de zorg en het welzijn van de toenemend oudere bevolking in de wijk, en de werkgroep Business Plan. Deze laatste werkgroep nam de taak op zich om, samen met experts uit de wijk Berflo Es, een businessplan te ontwikkelen. Dit leidde tot een samenwerking met het Landelijke Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) in Utrecht.
Officiële Oprichting en Toekomst
In januari 2016 presenteerde het toekomstige bestuur en de coördinator van Noaberwijk Nijverheid hun ondernemingsplan aan de adviescommissie van de LSA Bewoners. Een maand later werd een startsubsidie toegekend, wat de officiële start in maart 2016 mogelijk maakte.
Noaberwijk Nijverheid blijft streven naar het opzetten van zelfstandige projecten die financieel bijdragen aan de gemeenschap. Met deze fondsen kunnen meer activiteiten en programma’s worden ontwikkeld die de levenskwaliteit in de wijk verhogen.
Antoinet de Boer
Voorzitter
In mijn baan bij Welbions heb ik mij jaren als professional ingezet voor de leefbaarheid in buurten en wijken. Ik heb hier op verschillende terreinen ervaringen mee op gedaan. Nu ik met pensioen ben, heb ik de tijd en energie om mij in te zetten in mijn eigen buurt waar ik met plezier al jaren woon. Toen ik gevraagd werd om voorzitter te worden van Noaberwijk Nijverheid heb ik dan ook ja gezegd. Ik vind het belangrijk dat het goed wonen is in een buurt voor jong en oud en hier zet ik mij graag voor in. Uiteraard kunnen we dat niet alleen we werken dan ook nauw samen met het BON, Wijkracht, de gemeente Hengelo en andere professionele partijen.
Atie Meijvogel
Secretaris
Sinds 2014 woon ik in de Nijverheid aan de Magdalenalaan. Een mooie historische wijk met veel groen, ruime straten en gezellige woningen. Na 24 jaar bij de GGD Twente als sociaal verpleegkundige te hebben gewerkt ben ik nu met pensioen. Dus tijd voor andere zinvolle en leuke bezigheden. Bij de GGD ben ik altijd bezig geweest met de gezondheid van woningen en de omgeving hiervan. Mijn ervaring is dat als je fijn in je huis en in je straat kan wonen dat dat goed is voor je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Contact en gezelligheid met anderen draagt hier dan ook zeker aan bij.
Sjen van der Bijl
Penningmeester
In 1996 ben ik met man en kind in de Nijverheid komen wonen. We wonen met plezier in deze wijk en willen hier nog lang blijven. Voor mijn pensioen ben ik werkzaam geweest binnen kind/jeugd en maatschappelijk werk. Het is mooi als mensen elkaar leren begrijpen en ervoor te zorgen dat ze het goed hebben met elkaar. 10 jaar geleden ben ik ingestapt bij het BON en heb me als bestuur/ vrijwilliger voor allerlei zaken binnen de Nijverheid ingezet. Toen de vraag kwam van wat leeft er in de wijk en wat heeft de wijk nodig, zodat alle mensen, zolang mogelijk op een prettige manier in de Nijverheid kunnen wonen is, de Noaberwijk Nijverheid opgericht. Vanaf het begin ben ik als vrijwilliger actief en inmiddels daarbij ook bestuurslid. Mijn hart ligt in deze wijk en wil graag dat iedereen, jong en oud hier zolang mogelijk met plezier kan wonen. Dat we elkaar een beetje leren kennen en zonodig kunnen ontmoeten. Mijn wens is dan ook dat we, in samenwerking met alle andere organisatie in deze wijk, plezierig met elkaar wonen en ook een klein beetje naar elkaar omkijken.